Lønnsgapet

Aftenbladet siterer i dag en NTB-artikkel som refererer til et skriv i Teknisk Ukeblad om en undersøkelse Tekna har gjort blant sine medlemmer om lønnsnivå og forskjeller mellom kvinner og menn. Denne undersøkelsen har avdekket at kvinner med samme utdanning, jobb, erfaring og stillingsprosent tjener bare 95% av sine mannlige kolleger.

Forklaring på dette, i følge Teknas analytikere, er at kvinner føder. De er ikke helt sikre på årsaken, men spekulerer i at permisjon har noe med saken å gjøre:

– Ikke alle bedrifter ser ut til å kompensere fullt ut for lønnsforskjeller som oppstår når kvinnene er ute i permisjon, sier Sandvik.

La oss oppsummere de opprinnelige kriteriene: samme utdannelse, jobb, erfaring og stillingsprosent. Men vent, hvorfor henge seg opp i at kvinnene plutselig har 1-1,5 år mindre erfaring enn sine mannlige kolleger (avhengig av hvordan permisjonen fordeles)? Å gå hjemme med spedbarn gir da verdifull erfaring det også.

Overraskende nok finner Tekna at gapet i offentlig sektor ikke er så stort:

I Staten tjener kvinnelige sivilingeniører 98 prosent av sine mannlige kollegers lønn. I kommunene er lønnsforskjellen 1 prosent.

Mon tro om dette har noe med offentlig sektors hang til å bruke antall år i stillingen, lengde på utdannelse eller antall år etter avlagt eksamen som rettesnor for lønnsnivå? Normalt sett elendig kriteria for å bestemme lønn (og ca. like elendig som å basere lønnen på Teknas lønnsstatistikk), men i dette tilfellet slår det altså “positivt” ut fordi det ikke “diskriminerer” basert på hvorvidt man har vært borte fra jobben et år eller ikke.

Grundig vitenskapelig arbeid av Tekna og grundig undersøkende journalistikk, som vanlig, av Aftenbladet.

This entry was posted in Politikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *