Bybanerot på Forus

Forus er et næringsområde i området der Stavanger, Sola og Sandnes kommunes grenser møtes. Næringsområdet huser flere titalls tusen arbeidsplasser i både kontorlokaler og forskjellige former for butikker. Blant annet holder store deler av områdets oljeselskaper til her (blant annet Statoil) og presset på veinettet til og fra er stort.

Bybanetrasé

Bybanetrasé

Av den grunn drøftes det bybane. Når Bergen har fått det til, er det bare rimelig at Stavanger følger etter. Bybanen er foreslått med streker på dårlige kart og man diskuterer i Aftenbladet hvorvidt dette er en god idé eller ikke. Ingenting er avgjort og det er heller ingen enighet.

Likevel har fylkeskommunen bestemt seg for at man i påvente av en avgjørelse om bybanen hvertfall ikke skal bygge ting som vil være suboptimalt dersom bybanen anlegges. Kritisk for dette argumentet er at ting må være i nærheten av bybanen, ellers vil ingen bruke bybanen for å komme til stedet. For å oppsummere: vi vet ikke om det kommer en bybane, og hvis den kommer så vet vi ikke hvor den kommer, men vi skal hvertfall ikke bygge nye butikker som ligger for langt unna.

Som om ikke dette allerede var latterlig nok, så er det nå to konkrete saker på Forus med butikker som ikke får lov til å etablere seg der de vil fordi dette vil være i strid med prinsippene for etablering av butikker langs bybanen. Som kanskje kommer. Disse sakene gjelder IKEA og Jula.

For de som ikke kjenner IKEA, så er det en møbelbutikk som også selger mye smått dilldall som damer liker å innrede huset med. Jula kjenner alle, men det er altså et varehus (jernvarehandel på steroider) som har snøskuffer, gressklippere og andre store, kule, mandige ting. Clas Ohlsson, bare med større ting.

Hverken IKEA eller Jula får etablere seg på Forus på de tomtene de ønsker fordi det er i strid med reguleringen av tiltenkt næring rundt den tiltenkte bybanen som vi ikke engang har en skikkelig tegning av.

Fylkeskommunen har nemlig kommet frem til at det er en type butikk som er best egnet for å ligge i nærheten av bybanen, og som derfor skal ha førsterett på disse tomtene. Faktisk skal denne typen butikk ha førsteretten til den grad at andre butikker nektes å etablere seg på bybanenære tomter selv om det ikke finnes andre som er interessert.

Denne typen butikk er butikker som selger: møbler, hvitevarer eller tepper.

La oss oppsummere: fylkeskommunen synes det er aller best dersom folk tar bybanen til Forus, selv om den ikke finnes ennå, for da reduserer man biltrafikken. Og den typen butikk som folk mest sannsynlig vil ta bybanen til er slike butikker som selger små ting som man lett kan bære med seg på bybanen, nemlig møbler, hvitevarer og tepper.

IKEA får ikke lov til å etablere seg fordi tomten deres er for langt unna bybanen, mens Jula ikke får lov til å etablere seg fordi bygget deres er i området som er reservert for forhandlere av møbler, hvitevarer og tepper.

Argumentet mot etableringen av Julas varehus er til overmål av dette er detaljhandel som egner seg best i et kjøpesenter og derfor bør det ikke ligge nær bybanen. Samtidig sier Erik Solheim i argumentasjonen mot IKEAs sak at “Varehus og kjøpesentre må være tilgjengelige også for dem som ikke har bil eller ikke vil bruke bil“.

Og dette er altså folkene som skal styre utviklingen av kollektivtransport i regionen?

This entry was posted in Politikk, Transport. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *