Hurtigbåt over Gandsfjorden

Debatten går om båttransport over Gandsfjorden fra mulige utbyggingsområder på østsiden til arbeidsplasser på vestsiden. Et halvkreativt forslag fra to arkitekter har tent ildsjeler og vannsjeler.

Sandnes kommune har i åresvis arbeidet for å få bygd ut østsiden av Gandsfjorden, et område som klamrer seg fast til eksistensen i overgangen mellom 300 meter dyp fjord og 300 meter høyt fjell. Gudene må vite hvor mange boliger som er mulig å bygge i dette vidstrakte landskapet (skal vi tippe litt halvhjertet på 100?), men trafikken fra en utbygging her vil måtte gå gjennom Sandnes sentrum for å komme seg på jobb på Forus.

Sandnes kommune har derfor jobbet lenge med å få realisert Gandsfjordbroa, en kryssing fra øst til vest ca. 100 meter ute i fjorden. Dette vil styre trafikken fra disse 100 boligene utenfor Sandnes sentrum og gjøre det mulig å verne verdifull matjord gjennom redusert utbygging på Vatne.

Nå har altså noen arkitekter foreslått å la folk ta båt over fjorden istedet. Mottagelsen er i gjennomsnitt lunken til konseptet med å ta båt til jobb. Fylkessamferdsselssjef Gunnar Eiterjord, en innbitt bybanetilhenger, fastslår at båttransport forurenser, bølgene i fjorden skvulper og folk er uansett for late til å ville bytte transportmiddel på vei til jobb.

Det siste har han langt på vei rett i. Hvis vi kaster et seriøst blikk på forslaget, så er det åpenbart at båttransport over en såpass rolig og smal fjord som Gandsfjorden neppe vil by på noen problemer i seg selv. Forurensingen fra én båt kontra 200 biler kan sikkert reduseres til å ikke være signifikant og effektive katamaraner eller hydrofoiler må kunne settes inn på en såpass rolig fjord.

Det blir vanskeligere å velge hvor båten skal stoppe på vestsiden av fjorden. For å unngå problemet med flere bytter, må det være på et punkt hvor du med en kort spasertur kommer deg til tog eller buss som går til de fleste steder og i det minste til de store arbeidsstedene. Et kort blikk på kartet avslører at det finnes tre aktuelle steder hvor hav, jernbane og vei møtes innenfor 200 meter av hverandre.

Gandsfjord båtruter

Gandsfjord båtruter

Den første er Sandnes sentrum. Innerst i fjorden kan hurtigbåtene legge til rett utenfor Sandnes kulturhus, hvor det er ca. 150 m å gå til rutebilstasjonen og jernbanestasjonen. Fra Sandnes jernbanestasjon går lokaltoget på vestsiden av fjorden og fra rutebilstasjonen går det busser til Forus, Stavanger og sørover på Jæren.

Den andre er Paradis i Stavanger. Ytterst i Hillevågsvannet kan hurtigbåtene legge til på motsatt side av Stavanger motorbåtforening. Herfra er det ca. 150 m å gå til hhv Paradis jernbanestasjon og til Strømsbrua bussholdeplass på fylkesvei 44, som er siste felles bussholdeplass for rutene 1, 2, 3 og 4 (de fire største bussrutene på Nord-Jæren) samt ekspressbussene til Forus og Universitetet.

Det siste alternativet er Gausel. Ved å legge til ved båthavna sør for Sandholmen er det ca. 200 meter til Gausel jernbanestasjon samt fylkesvei 44, hvor det går kortreiste lokalbusser til Forus samt rute 2 og 3 mellom Stavanger og Sandnes via Kvadrat. Ulempen med Gausel er at det ikke finnes kai fra før som hurtigbåten med enkle grep kan bruke, samt at busstilbudet er dårligere enn de to andre stedene.

Til Sandnes sentrum er det 5,3 km i luftlinje fra Dale, til Paradis 6,9 km. Gausel er til sammenligning 1,8 km unna. Vi kan anta at en hurtigbåt gjør ca. 25 knop i snitt under overfarten, dvs. 45 km/t. Turen til Sandnes og Paradis vil ta hhv 7 og 9 minutter, mens til Gausel vil båten bruke 2 minutter. Deretter er det bare å hoppe på nærmeste tog eller buss.

Med 10 minutter overfart til Sandnes og Paradis og 5 minutter på å slippe av og ta på passasjerer vil disse båtene kunne gå hver halvtime. Ruten til Gausel vil kunne gå hvert 15. minutt. 8 avganger i timen betyr at det går en båt hvert 7 og et halvt minutt fra Dale.

Sammenlagt reisetid til utvalgte steder vil være ca slik:

Stavanger sentrum 20 minutter
Sykehuset 20 minutter
Universitetet/Ipark 30 minutter
Forus øst 15 minutter
Forus vest 15 minutter
Kvadrat 15 minutter
Jåttåvågen 15 minutter
Dusavika 35 minutter
Sandnes sentrum 10 minutter
Orstad/Øksnavad 25 minutter

Kolumbi egg for utbygging på Dale, spør du meg.

This entry was posted in Transport. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *