Som et ledd i oppgraderingen av E-18 til møteulykkefri hovedvei holder Statens vegvesen for tiden på med montering av midtrekkverk på strekningen Tangen (Telemark) til Østerholtheia (Aust-Agder). Arbeidet skjer i to etapper med Telemark grense – Østerholtheia som første trinn og Tangen – Aust-Agder grense som andre trinn.
Den eneste andre veien i området er gamle E-18, nå kalt Gamle Sørlandske hovedvei. Etter at nye E-18 åpnet har Gamle Sørlandske mellom Sundebru og Sannidal blitt brukt som sykkelvei. Dette er en skiltet sykkelvei og del av et nettverk av sykkelveier som binder sammen Larvik i Vestfold med Arendal i Aust-Agder.
Som følge av arbeidet på E-18 har Statens vegvesen lagt trafikken om til Gamle Sørlandske. Veien har derfor blitt stengt for syklister i anleggsperioden og ingen alternativer er gjort tilgjengelige. Syklister som kommer vestfra møter skilt ved Sundebru som markerer sykkelvei til Larvik, for så å bli møtt 100 meter senere med skilt om at veien er sperret om 5 km. Det er ikke skiltet omkjøring eller alternativ rute. Syklister som kommer østfra møter tilsvarende skilting ved Sannidal om sykkelvei til Arendal og påfølgende skilt om at veien er sperret om 6 km.
Statens vegvesen har med andre ord stengt den eneste sykkelveien langs Sørlandskysten for syklister uten å tilrettelegge alternativer eller engang å skilte omkjøring. Arbeidet er i ferd med å avsluttes, men har pågått i 10 uker. Det vil si at syklister har blitt møtt med forbudsskilt uten alternativer i to og en halv måned — halve juli, hele august og hele september.
For lokalkjente finnes det to alternativer: omkjøring nordre rute via Kroken kirke og Gjerstad på grusvei (blå rute) og omkjøring søndre rute via Stabbestad og Levang på asfalt (rød rute). Nordre rute er 20 km ekstra omvei, mens søndre rute er 50 km ekstra omvei. Selv om man er lokalkjent og ikke avhengig av skilting er altså korteste mulige omkjøring 33 km, og for syklister som ikke kan bruke grusvei er det 63 km for å tilbakelegge en strekning på 13 km.
Hvor mye av denne 13 km lange strekningen er faktisk stengt? Bare to. To km er brukt til omkjøring for E-18. Fordi Statens vegvesen ikke har funnet rom for å tilrettelegge for to km sykkelvei i anleggsområdet, har de stengt 13 km sykkelvei og tvunget syklistene ut på en minst 33 km lang omkjøring.
Da stengingen ble kjent, skapte dette reaksjoner i lokalmiljøet. På en kjøretur langs Gamle Sørlandske for en uke siden traff jeg lokal syklist Oddvar Halvorsen, som var i kontakt med Statens vegvesen angående stengingen av sykkelveien i sommer. Oddvar fikk beskjed om at alternativer skal tilbys, enten som omkjøring eller ved tilrettelegging i anleggsområdet. Dette har ikke skjedd.
Stig Lemvik, nok en lokal syklist i Sannidal, skrev leserinnlegg i Kragerø Blad 15. september hvor han tok opp den samme problemstillingen. Han var også i kontakt med Statens vegvesen, som 10. september gav beskjeden om at forbudsskiltene ikke ville bli fjernet.
Nasjonal transportplan sier følgende om sykkelsatsing:
Statens vegvesen har ansvar for å tilrettelegge for sykkeltrafikk langs riksveg, og har også et samlet ansvar for at veg- og transportsektoren utvikles i samsvar med nasjonale, transportpolitiske mål.
Disse nasjonale, transportpolitiske målene inkluderer følgende hovedmål:
Sykkeltrafikken i Norge utgjør 8 prosent av alle reiser innen 2023. Målet om 8 prosent sykkelandel innebærer at syklingen i omfang minst må dobles, siden det totale antall reiser forventes å øke.
I tillegg inkluderer de følgende delmål:
– Fremme sykkel som transportform
– Bedre framkommelighet og trafikksikkerhet for syklister
Er dette Statens vegvesen måte å fremme sykkelbruk og bedre framkommelighet og trafikksikkerhet for syklister? Ved å stenge den eneste sykkelveien mellom Øst- og Sørlandet i to og en halv måned?
Det er som sagt to strekninger som skal utbedres. Arbeidet er i gang med å planlegge strekningen Tangen – Aust-Agder grense. Nok en gang er Gamle Sørlandske alternativ for å avlaste E-18 når denne stenges.
Hva har Statens vegvesen tenkt å gjøre denne gangen? Jeg retter spørsmålet til Per T. Terjesen (planansvarlig) og Øystein Lien (ass. prosjektleder) i Statens vegvesen Region sør.
Fortsettelse følger.